Anteckningar från mötet 12/11

Anteckningar från supportermötet på Guldfågeln Arena 12 november.

Gemenskap – Nyckel till framgång

Ett stort mål inför säsongen 2013 är att öka gemenskapen mellan Kalmar FF:s aktiva supportrar, vilket ger trygghet och självförtroende på läktaren. Gemenskap ger en bra bild utåt och gör det mer attraktivt för såväl yngre som äldre supportrar.

Viktigt är att vi lägger prestigen åt sidan. Oavsett vilken falang man tillhör eller vilken bakgrund vi har, bestämdes att vi från och med nu jobbar mot samma mål, att tillsammans jobba för att öka supporterkulturen och stödet till Kalmar FF.

För att göra detta kommer vi under vintern, våren och under säsongen 2013 genomföra följande aktiviteter:

– Supportersamlingar under försäsongen med former av gemensamma aktiviteter t ex i samband med träningsmatcher eller pubsamling.

– Tifodag där aktiva supportrar träffas och förbereder flaggor, banderoller och dylikt inför nästa säsong (kan avslutas med gemensam utgång eller annan kul aktivitet).

– Supportersamling i samband med bortamatcher för att se matchen på gemensam lokal (ett bra förslag var att vid ett eventuellt ”Supportershome”, titta på matcher i den lokalen). En idé var även att vid en sån samling bjuda in Barometern och Östran för att ge en annan bild (av vad som skrivs i media) och skapa ett intresse av ett aktivt supporterskap till Kalmar FF.

– Pubsamling i centrala Kalmar med buss till GFA.

Tifogruppen

Under säsongen 2012 bildades en särskild grupp för tifoverksamhet. Gruppen har under säsongen genomfört ett större tifo (mot IF Ellos på GFA) samt avtackningar till Tobias Carlsson och Petter Wastå.
Gruppen jobbar vidare under vintern och kommer behöva hjälp av alla som är intresserade av att hjälpa till. Information kommer ut om datum och tider då gruppen ska jobba och de som kan och vill får gärna komma till GFA och hjälpa till.

Tifogruppen har fått låna en stor tom lokal som ligger längst ned i sydöstra hörnet av Guldfågeln Arena, för produktion och förvaring av tifomaterial. Kalmar FF:s långsiktiga mål är att hyra ut lokalen för kommersiellt bruk.

Vår förhoppning är att vi kan visa en sån nytta av lokalen att den i framtiden kan användas som ett s k ”Supportershome”, en tydlig samlingpunkt för Kalmar FF:s aktiva supportrar. Jag vill poängtera att det inte ligger några som helst löften från Kalmar FF: sida vad gäller detta, utan är endast en förhoppning från oss som jobbar med den biten.

– Vi kommer under vintern göra en del inköp av tifomaterial samt planera och förbereda några större tifon inför säsongen 2013.

Rekrytering av nya supportrar

Kalmar FF har redan gjort ett stort steg på vägen genom att sänka priserna på årskorten till hemmastå inför 2013 till 1500:- för medlemmar och 1600:- för icke medlemmar.

Att locka ungdomar till den aktiva supporterkulturen är en av de största utmaningarna framöver. Målgruppen bör vara ungdomar i åldrarna 14-20 år. Ungdomar i denna ålder söker ofta identitet, gemenskap och ökat inflytande. Genom att erbjuda en tydlig identitet, gemenskap och inflytande över verksamheten kan de förhoppningsvis nås och fångas upp.

För att göra detta kom följande förslag:

– Kampanj på stadens högstadier, gymnasieskolor Kan genomföras via stora snygga info- posters som sätts upp på skolorna. Informationen på dessa behandlar hur man exempelvis kan engagera sig i tifogruppen, besöka ett framtida supportershome innan matcherna, kontaktuppgifter mm. På postern kan det även exempelvis finnas en ficka med ett fåtal fribiljetter till hemmastå.

Ett förslag var att man ska använda sig av Kalmar FF:s unga A-lagsspelare på affischerna t ex Melker Hallberg, Mattias Pavic, Rasmus Sjöstedt, Ludvig Öhman, Mathias Jung. De spelarna går ju på skolorna och når då rätt målgrupp.

– Rekrytering från Kalmar FF:s egen ungdomsorganisation.
Vi anser att man har tappat den självklara kopplingen att ungdomsspelarna i föreningen stödjer A-laget från ståplats.
På Fredriksskans kunde spelarna gå direkt från match/träning rakt upp på läktaren i sina träningsoveraller. Vi vill att Kalmar FF:s U-spelare hittar tillbaka till hemmastå!

– Anordna en tifodag för familjer och ungdomar.

Att antingen i samband med match eller vanlig dag bjuda in till en öppen tifodag för familjer och ungdomar där man t ex bjuder på lätt förtäring och att man får vara med och tillverka olika typer av tifomaterial.

– Fånga upp ungdomar på sociala medier.

Många människor och framförallt unga människor använder sig idag av sociala medier. Facebook och Twitter är utmärkta plattformar för att utväxla tankar och information. Att samla alla aktiva supportrar under ett och samma tak på FB är en stor utmaning som verkligen kan betala av sig. Här kan man lätt nå folk med information och diskuterar gemensamma supporterfrågor vilket kan öka känslan av gemenskap och inflytande över supporterverksamheten.

– Billigare priser för ungdomar.

Sänk priserna för ungdomar upp till 20 år som väljer att stå på hemmastå. Även utdelning av gratisbiljetter för samma ålderskategori till hemmastå.

Övrigt

Det diskuterades att göra en sammanställning av befintliga sånger och ramsor, samt ta fram nya sånger och melodier

Den omdiskuterade frågan om att använda trumma i klacken lyftes. Vi kom överrens om att alla ska få möjlighet att lyfta sin åsikt och oavsett ståndpunkt ska vi testa detta någon gång under säsongen 2013.

Bättre möjligheter till insamling av tifopengar med t ex webb-baserad insamling diskuterades kort.

Ett mycket bra och välbesökt möte, där alla vågade ventilera sina åsikter med respekt för varandras åsikter. En mycket bra början på det arbetet som nu börjar!

Tack alla som var där och till Johan Akinder som kallade till mötet, framförde information från Kalmar FF och som noterade våra diskussioner för att vidarebefordra dem till styrelsen i Kalmar FF.