Uttalande från KFFSU

Med anledning av den debatt som råder om konstgräset på Gasten IP

Kalmar FF berör, påverkar och bidrar till att stärka Kalmar kommuns varumärke, inte minst ekonomiskt då Barometern i en artikel med klubbchef David Måsegård gick ut med att Kalmar FF genererar minst 80 MSEK årligen till kommunen, då är inte KFF:s samhällsnytta som ”KFF med hjärtat” och det arbete man utför tillsammans med kvinnojouren inräknat.

Vi från KFFSU vill nu öppet och tydligt ge vårt officiella stöd till vår sportchef Jörgen Peterson och klubbchef David Måsegård i den nu officiella diskussion som pågår angående hanteringen av konstgräsbytet på Gastens IP. Gastens byggdes 2011 och har sedan den blev färdigställd flitigt används som tävling och träningsplan, inte bara för Kalmar FF:s samtliga lag utan även av andra lokala fotbollsföreningar och av hundratals barn och ungdomar varje år.

Våren 2017 efter sex års slitage på en konstgräsplan som anlades för träning och breddidrott och inte för elitfotboll valde kommunen att byta mattan som då liknade en dörrmatta för att citera Rasmus Elm. Den nya planen besiktades och godkändes i april 2017 och certifierades med Quality Pro vilket då innebar att den blev godkänd för elitfotboll. Efter bytet har Gastens konstgräs likt tidigare år används flitigt som träning och matchplan och när Kalmar FF 2022 lyfte Gastens konstgräs som ett arbetsmiljöproblem så vände man sig till kommunen för att få gehör men fick kalla handen.

Nu 2024, mitt under pågående försäsong så byts konstgräsplanen. Bytet påbörjas dagarna efter att Kalmar FF:s A-lag startar upp sin verksamhet efter nästan 1 månads ledighet. Sedan den 10 januari har arbetet pågått med att byta underlag och konstgräset på Gastens IP och slutbesiktningar har f lyttats fram inte mindre än två gånger pga. kall väderlek och snö.

Kalmar FF är en elitförening och skall och bör behandlas som en sådan. Vi supportrar skäms och tycker det är direkt pinsamt att Kalmar kommuns starkaste varumärke får bedriva sin verksamhet i grannkommuner och spela träningsmatcher utanför Smålands gränser. Kalmar FF har i över en månads tid bedrivit sin verksamhet i bla Lindsdal, Nybro och Bergavik och kommer bli tvungna att fortsätta göra detta tills den nya konstgräsplanen blir färdigställd, om den blir färdigställd.

Kalmar FF är en förening med begränsade ekonomiska resurser. Vi i KFFSU anser att hanteringen av Konstgräset på Gastens IP är ett skräckexempel på hur en kommun nonchalerar och ignorerar flertalet föreningar, barn och ungdomar och vårt Kalmar FF. Vad sänder detta för signaler till Kalmars fotbollsspelande ungdomar, lokala föreningar och supportar när vi ser och upplever detta misslyckande från Kalmar Kommun.

Vi vill härmed uppmana styrelsen och vår ordförande Anders Henriksson att ta ställning och markera mot kommunen och deras bristfälliga hantering av konstgräset på Gastens IP samt officiellt bemöter och svarar upp mot de yttranden kommunens tjänstemän kommunicerar och kommunicerat angående Kalmar FF:s vilja och påstådda önskan att byta Gastens konstgräs i januari 2024.

/ Styrelsen KFFSU