Tifogruppen/Film

KFFSUs tifogrupp arbetar ideellt med tifon kring KFFs matcher.

Om ni har frågor eller vill bli en del av tifogruppen så kan ni komma i kontakt med oss

KFFSU1910@outlook.com

Om du inte vet vad tifo innebär så kommer här en sammanfattad förklaring.

Tifo är en förkortning av italienskans tifosi (fans, supportrar) och syftar på när supportrar hyllar sitt lag genom att göra läktararrangemang, framförallt inom organiserad fotboll.

Tifokulturen växte fram i Italien och Sydeuropa under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal då supportrar började träffas på en mötesplats för att organiserat stötta sitt lag på bortamatcher genom banderoller och flaggor.

Vanliga beståndsdelar i tifot är konfetti, tygmosaik, creperullar, ballonger, banderoller och flaggor. Större, mer genomarbetade arrangemang kallas koreografier. Tifoarbetet utförs oftast av lagets tifo-grupp eller ultras.

Tifo-typer

Kaostifo – Ett tifo med konfetti, crepe eller kvittorullar och flaggor. Namnet kaos kommer av att det ser rörigt och kaotiskt ut. Det är inte ovanligt att kaostifon innehåller delar av allt.

Pyrotifo – Ett tifo där bengaliska eldar, blinkbengaler, rökbomber eller bangers används. Förekommer i Sverige ibland även om det är förbjudet.

Politiskt tifo – Ett tifo som oftast utförs av lagets ultras. Ett politiskt tifo är en protest eller uppmaning som ofta sker med budskapsbanderoller där budskapet är viktigare än utseendet.

Halsdukstifo – Ett tifo där halsdukar som fansen har med sig hålls utsträckt vågrätt.

Mosaiktifo – Ett tifo där en hel läktare håller upp fyrkantiga papper som tillsammans bildar en symbol eller text.

Flaggtifo – Ett tifo bestående endast av flaggor. Flaggorna kan även bilda något sorts motiv.OH-tifo – Ett tifo med en stor flagga (OH för overhead-flagga). Flaggor eller bengaliska eldar kan även förekomma vid sidan av flaggan.

Några av våra tifon:

Lämna ett svar