Stoppa kollektiva bestraffningar – slopa villkorstrappan!

Denna helgen öppnas de svenska fotbollsläktarna på vid gavel igen efter slopade restriktioner. Men trots all glädje kring allt mer välfyllda läktare finns även en fråga som tornar upp som ett allt större orosmoln och som på allvar hotar den svenska fotbollsrörelsen.

Innan pandemin blossade en stor diskussion runt polisens tillståndsgivning för elitmatcher i svensk fotboll, där systematiken benämndes som den så kallade villkorstrappan. När nu publiken har börjat komma tillbaka är det tydligt att den kritiserade strategin och tillvägagångssättet finns kvar i högsta grad.

Polisen vill visserligen inte kalla systematiken för ”villkorstrappan” längre, men essensen är fortfarande den samma. Vi ser fortfarande svepande, kollektiva bestraffningar i form av publikneddragningar och flaggförbud.

Supporterunionen vill tydliggöra vår ståndpunkt i frågan. Vi menar att alla individer som gör sig skyldiga till lagbrott givetvis ska lagföras. Därom råder inga tvivel.

Problemet blir när jakten på de som begår brotten blir så stor att övrig publik, klubbar och svensk fotboll i sin helhet blir lidande på grund av polisens prestigefråga – pyrotekniken. De individer som eldar på läktarna kommer inte sluta för att man kollektivt straffar ståplats med reducerad kapacitet, flaggförbud eller intimvisitering. Det blir enbart kontraproduktivt och leder till ökat polisförakt. Enda vägen framåt är att lagföra på individnivå och att ha en öppen och konstruktiv dialog och samverkan i hela ledet mellan polis, klubbar och supportrar.

Lyckligtvis är vi i Kalmar än så länge förskonade från de värsta åtgärderna, problemet är dock på nationell nivå och vilken klubb som står näst på tur står skrivet i stjärnorna. 

Skulle polisens nuvarande metod fortgå ser vi snart tomma ståplatsläktare, minskade intäkter till vår största idrottsrörelse och därmed kraftigt begränsade resurser till idrottande barn och ungdomar över hela landet. I det skedet har man kanske fått bort pyrotekniken från läktaren, men till vilket pris? Är det värt att genomföra en operation om patienten dör på kuppen?

Vill du läsa mer om villkorstrappan och det stora hotet mot svensk fotboll rekommenderar vi att gå in här:

https://www.villkorstrappan.se

Styrelsen 

Kalmar FF Supporterunion