Intervju med en Djurgårdare

Snart smäller det, premiären på nya fina Guldfågeln Arena står runt hörnet och en speciell tillställning väntas för oss Kalmar fans. Men till matchen väntas också en hel del Stockholmssupportrar ta sig.  Supporterunionen.se har därför tagit tempen på supporten Dan som är Vice ordförande i Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna.

Namn: Dan

Ålder: 29

Hur ser du på kommande säsong för Djurgården, både sportsligt och supportermässigt?

– Sportsligt tror jag på ett lite bättre resultat än förra året, alltså mittenplacering i Allsvenskan. Med lite tur och om spelare som Kasper Hämäläinen når upp till sin fulla potential skulle vi kunna snacka topp fem till och med.

– Supportermässigt likadant. Ett mediokert 2010 kommer bli ett bättre 2011. Min känsla är att det börjar bli mer och mer positivt supportersnack kring fotbollen bland oss djurgårdare och premiärderbyt mot gnaget och bortapremiären mot Kalmar kan bli riktiga supportersuccéer om vi skärper till oss.

Vad vet du om Kalmar FF´s supporterkultur?

– Ärligt talat inte så mycket. Jag vet att det finns ett gäng engagerade supportrar men att sittplatspubliken inte verkar särskilt sugen på att hjälpa till med stämningen. De supportrar som finns måste ta chansen och visa framfötterna nu när ni får ny arena, och visa direkt vilken kultur ni vill ha, tror jag.

Stämmer myten att den typiska Djurgårdaren kommer från Rottne (eller random håla i Småland) och endast går på en match om året, men vid detta tillfälle bestämt hävdar att han är ifrån Stockholm?

– Att det finns landsortsdjurgårdare känner jag till men för oss har det alltid varit en sanning att Hammarby är laget som drar till sig mest icke-stockholmare. Själv känner jag likadant för alla djurgårdare oavsett var de kommer från – är man DIF så är man bra. Sen finns det väl alltid folk som påstår sig vara mer hardcore än vad de kanske är, det får man ta med en nypa salt.

Ni håller ju själva på att kämpa för att få en ny arena på förslagsvis Östermalm IP, hur går det för er?

– Sakta men säkert framåt. Det är fortfarande en bra bit kvar men för första gången på många år känns det som att vi i alla fall är på rätt spår. Vi supportrar är med i processen och känner att vi får gehör för våra synpunkter, det är väldigt positivt.

Djurgården har blivit tilldelade nästan 1500 platser på GFA, tror du att ni kommer ni fylla dessa platser?

– Känslan är att vi gör det men jag har lärt mig att aldrig försöka spå hur stora våra bortaföljen blir. Ibland smäller det till och vi blir flera tusen på någon konstig bortamatch och ibland är vi alldeles för få på rätt ”stora” bortamatcher. Men bortapremiär med organiserade tåg- och bussresor borde göra att vi blir ett bra gäng på plats.

Ett tåg med 200 ”oxtokiga” djurgårdare väntas komma till Kalmar, hur är man när man är oxtokig? Och varför väljer ni att satsa på att åka tåg hit?

– Tågresorna som Järnkaminerna arrangerar brukar vara väldigt uppskattade och vi bestämde redan i höstas att vi skulle fixa tåg till första bortamatchen i Allsvenskan, innan vi visste om spelprogrammet. Nu blev det mot er på en måndag vilket gjorde att restiderna är rätt knepiga. Alltså är det kraftigt ökad risk för oxtokighet när vi kliver av i Kalmar innan match (”oxtokig” är en blandning av att vara arg, nykär och fullständigt jävla mental, ungefär).

Hur går det i matchen på plan?

En grisig och tillknäppt match som avgörs av att Dembo slår en sned utspark som råkar landa hos Kennedy som defilerar in bollen. 1-0 till oss.

Hur går det i matchen på läktaren?

Går allt enligt plan vågar jag påstå att vårt stora röststarka bortafölje tar över läktarshowen totalt.

Tack och lycka till i årets allsvenska.

Väl mött 11 april!